Служба за трансфузиологију

Начелник службе др Сунчица Јовановић спец. трансфузиологије.

Служба трансфузије Здравственог центра у Аранђеловцу постоји при болници која је по својим карактеристикама болница општег типа. Служба је организована по принципима препоруке Светске здравствене организације са примарним задатком да подмири потребе хемотерапије болесника хоспитализованих у овој болници. Остваривање овог циља реализује се прикупљањем крви од добровољних, неплаћених давалаца крви.

С обзиром на изузетну особеност трансфузиологије као гране медицине, задатак свих медицинских радника у служби за трансфузију крви је карактеристичан. Службу чине један лекар специјалиста трансфузиологије Јовановић др Сунчица начелник службе, пет техничара са завршеним петим степеном из трансфузиологије и један немедицински радник.

Сви запослени у служби за трансфузију крви одговорно и савесно обављају све послове водећи сталну бригу о здрављу давалаца крви, с једне стране, и прималаца крви с друге стране. Здравље давалаца штити се познавањем и применом свих прописа о индикацијама и контраиндикацијама за давање крви, правилним извођењем свих медицинских процедура узимања крви и применом стерилних прибора за узимање крви који су искључиво за једнократну употребу.

Здравље прималаца крви штити се познавањем и стриктним спровођењем свих прописа при конзервацији крви, имуносеролошком одређивању крвних група АБО и Рх система, откривању присуства ирегуларних антитела у серуму методом са папаинизованим еритроцитима (сцреенинг тест) и испитивањем присуства маркера трансфузијски трансмисивних болести (ХБсАг, анти-ХЦВ Ат, анти-ХИВ Ат и ТПХА) сваке јединице крви, адекватним чувањем на одговарајућим температурама, адекватним претрансфузионим испитивањима и благовременим избором врсте и количине компоненти крви.

У служби за трансфузију крви ради се одређивање крвних група АБО и Рх система са одређивањем фенотипа амбулантно упућеним пацијентима као и испитивање АБО и Рх крвне групе трудницама и серолошко тестирање серума РхД негативних трудница ради откривања евентуално присутних еритроцитних антитела. Серум сваке труднице која је пред порођајем испитује се на присуство маркера хепатитиса типа Б(ХбсАг).

По потреби циљано тестирање на маркере болести које се могу пренети крвљу ради се појединим хоспитализованим пацијентима као и амбулантно упућеним.

НОВИ ЗАКОН О ТРАНСФУЗИЈСКОЈ МЕДИЦИНИ

добровољни даваоци крви

Крв можете дати сваког првог и трећег понедељка у месецу од 09:30 до 15:00 у просторијама Црвеног крста Аранђеловац (зграда иза општине у Аранђеловцу).

др Сунчица Јовановић спец. трансфузиологија

начелник службе трансфузиологије