ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 26. МАЈА

Услед великог интересовања грађана, Министарство здравља у недељу, 26.маја у периоду од 08.00 до 17.00 часова, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа, коју спроводи у циљу ране дијагностике и промоције превенције.

У Здравственом центру Аранђеловац у Дому здравља Аранђеловац сви грађани, и они без здравственог осигурања, биће у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, а мушкарци и ураде тумор маркере простате. Истовремено у АТД-у обављаће се пулмолошки преглед ( а сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година биће обавезно урађен и рендген плућа).

У периоду од 08.00 до 17.00 часова, у Специјалној болници за рехабилитацију "Буковичка бања" биће организовани физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста, којима ће бити прегледани кичма, стопала и целокупни локомоторни систем.

И овога пута, сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима, биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе већ у току наредне недеље. Подсетимо, протекле недеље је 23 хиљаде грађана обавило превентивне прегледе, а код њих 1800 уочене су здравствене неправилности и послати су на даљу дијагностику и лечење.

Министарство здравља и овом приликом изражава захвалност свим грађанима који су протекле недеље обавили прегледе, и позива све да исто учине и ове. Нарочито апелујемо на родитеље деце предшколског и школског узраста, која услед недовољно физичке активности и увећања времена које проводе испред екрана мобилних телефона, све чешће имају проблеме локомоторног система, односно кичменог стуба.