ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 16. ЈУНА 2024. ГОДИНЕ

Акција бесплатних превентивних прегледа, које спроводи Министарство здравља у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу, биће настављена у недељу, 16. јуна, од 8 до 17 часова, у више од 200 здравствених установа широм земље. И овога пута акценат је дат деци, за коју ће бити организовани превентивни систематски прегледи у дечијим болницама и другим здравственим установама.

Сви грађани, и они без здравственог осигурања, у недељу ће бити у прилици да бесплатно обаве дерматолошки преглед младежа, и ураде тумор маркере ЦЕА (CЕA), ЦА19-9 (CA19-9) и АФП (Alpha Fetoprotein).

Поред тога, због великог интересовања, грађани ће и овога пута моћи да без заказивања, у домовима здравља, општим болницама, клиничким и клиничко-болничким центрима измере крвни притисак, ураде ултразвучни преглед абдомена, провере ниво шећера у крви и комплетну крвну слику у лабораторијама.

У ЗЦ Аранђеловац ће се радити следећи прегледи:

Општа болница Аранђеловац

• ултра звук абдомена

Дом здравља Аранђеловац

• Преглед дерматолога

• Преглед доктора опште медицине (мерење крвног притиска)

• Лабораторијске анализе (комплетна крвна слика, гликемија, тумор маркери ЦЕА, ЦА19-9)

• Преглед педијатра - систематски преглед деце предшколског и школског узраста.

Министарство здравља и овим путем позива грађане да учествују у недељној акцији, обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље. Посебно позивамо родитеље деце предшколског и школског узраста, да искористе прилику и на брз и ефикасан начин провере здравље своје деце.