НОВО САНИТЕТСКО ВОЗИЛО

ЗА ЗЦ АРАНЂЕЛОВАЦ

Дванаест санитетских возила са пратећом медицинском опремом уручени су данас у Аранђеловцу домовима здравља и здравстевним центрима из целе Србије у присуству министра здравља Златибора Лончара и министарке правде Неле Кубуровић. 

Здравственом центру Аранђеловац додељено је једно санитетско возило вредности 4 800 000 динара.

Средства за набавку 12 санитета, у укупном износу од близу 134 милиона динара, прикупљена су по основу одлагања кривичног гоњења - опортунитета, а распоређена на Јавном конкурсу који је спровело Министарство правде.

Министар Лончар честитао је представницима здравствених установа, којима су уручени кључеви возила, истакавши колико је важно да санитети као покретне болнице буду у добром стању и да имају адекватну и исправну опрему која здравственим радницима олакшава посао док пацијентима указују потребну помоћ .

- Посебно захваљујем министарки Кубуровић која је препознала значај свега овога, јер ово што радимо у протеклих неколико година, могли су да раде и неки други, а нису. Замислите у каквој бисмо данас били ситуацији да се то радило и раније, да су овим темпом снабдевали болнице санитетима и неопходном опремом - рекао је Лончар.

Министар је казао да је последњих година заустављено пропадање државног здравства које је, како каже, било на најнижим могућим гранама, и нагласио да је потребно да уради још много тога и да се настави са улагањима у здравство како би сваки грађанин Србије и сваки здравствени радник осетили побољшање.

- Ми то можемо, имамо план и пројекцију, а уз људе који воде здравствене установе, можемо то и да остваримо - поручио је министар.

Говорећи о улагањима у здравство, навео је да Општа болница у Аранђеловцу први пут добила скенер, као и да је реновиран пријемни део те установе захваљујући донацији фирми Бекамент.
- Заједно с руководством болнице и локалном самоуправом показали су да је могуће постићи много тога кад се хоће и кад нема сујете и опструкције, али да је неопходно да се ради и бори за то - рекао је Лончар.
Нагласио је да се са тим мора наставити јер, каже, грађани то очекују.


- Наш једини задатак је да пацијенти имају ове санитете, да имају скенер, одличну опрему, стручно и љубазно особље и да имамо систем који ће да функционише и даје резултате - рекао је Лончар.

Министарка Кубуровић рекла је да се четврту годину заредом додељује средства из опортунитета која су прикупљена захваљући раду тужилаштава, а ове године Министатрство правде је на основу спроведеног конкурса доделило 470 милиона динара за 150 пројеката.

- Здравље увек има приоритет и сваке године највише средстава издвајамо за здравствене установе. Ове године је било 180 милиона за 35 здравствених установа, а за четири године додељено је око 700 милиона динара за здравство, највише је отишло за санитетска возила, близу 300 милиона динара.

Кубуровић је најавила да ће почетком 2020. године бити расписан пети конкурс и позвала све заинтересоване установе, којима је потребна помоћ, да се пријаве.

- Овим показујемо транспарентан рад и на који начин бринемо о јавном здрављу али и о другим установама јер новац дајемо и за просвету, социјалну заштиту, културу - рекла је Кубуровић.

Директорка Опште болнице у Аранђеловцу Нина Јеличић захвалила је министру Лончару и министарки Кубуровић на додели возила здравственим установама како би се обезбедио безбеднији транспорт пацијената нарочито у ситуацији када је, истакла је, време значајан фактор за преживљавање.

Како је рекла, болницу у Аранђеловцу је прошле године у сарадњи са Министарством здравља добила комби за потребе пацијената који су на терапији дијализе, зрачења и хемотерапије.

- Овим је обновљен наш већ дотрајали возни парк. Санитети прелазе и више од 500 хиљада километара годишње и превезу више од 1000 пацијената - казала је Јеличић.

Захвалила је министру Лончару за све што чини за целокупно здравство у србији и за максималан труд који улаже за унапређење квалитета пружања здравствене заштите.

Нова санитетска возила са пратећом медицинском опремом уручена су здравственим установама у Зајечару, Сјеници, Алексинцу, Сомбору, Лебану, Инђији, Тополи, Белој Паланци, Пријепољу, Ражњу, Сокобањи и Институту за неонатологију у Београду.