КОРОНА ВИРУС COVID-19

ПРЕПОРУКЕ

Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија (посебно северна Италија). Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер “Diamon Princess” који је укотвљен у луци Јокохама у Јапану.

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

ПРЕПОРУКЕ

Грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса SARS-CoV-2 због могућег ризика од заражавања новим корона вирусом.

Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се придржавање следећих мера:

• избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

• избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;

• појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;

• може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл);

• придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена – одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);

• избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

Грађанима Републике Србије и другим путницима који долазе из Кине и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава која су садржана у Здравствено упозорење (на српском и енглеском језику).

У Републици Србији се спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести које укључују дистрибуцију здравствених упозорења путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и, према индикацијама, здравствени надзор и изолацију оболелих и здравствени наџор над контактима или карантин за здраве контакте према дефинисаним индикацијама.

Особе које су боравиле у подручјима интензивне трансмисије вируса потребно је да се по повратку у Републику Србију придржавају следећих препорука:

  • у наредних 14 дана смањити контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима,
  • ако се појаве симптоми инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставити маску преко уста и носа, појачати хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавати контакте са другим особама, користити марамицу приликом кијања или кашљања и позвати телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје боравка. Епидемиолог ће дати упутства о даљем поступку.

За подручје града Аранђеловац надлежан је Институт за јавно здравље Крагујевац, ул. Николе Пашића бр.1, 34300 Крагујевац, телефон: 034 504 501